Τρίτη 22 Μαΐου 2012

ΤΟ ΡΟΔΑΝΙ ΗΤΑΝ ΓΕΜΑΤΟ

Τελικά, με όλα αυτά τα μέσα "κοινωνικής δικτύωσης", όπως αποκαλούνται (facebook, Twitter, κλπ), τούτο εδώ το blog τείνει να παραμεληθεί. Παρ’ όλα αυτά, θα γράψω δυο λόγια για την προχθεσινή μας βραδιά στο Ροδάνι (αν και τα λόγια περιττεύουν όταν έχουμε απολαύσει τόσο όμορφη Μουσική από τα παιδιά).


Η περσινή "Ανοιχτή Πρόβα", στο Πόρτα-καφέ της γειτονιάς μας, αν και ξεκίνησε σαν μια ιδέα μεταξύ σοβαρού και αστείου («Είσαστε την τελευταία πρόβα για τις προαγωγικές σας εξετάσεις να την κάνουμε με κόσμο;» ήταν η αρχική πρόταση), είχε απρόσμενη επιτυχία.
Ε, να μην την επαναλαμβάναμε;
Ο… πήχης ανέβηκε. Εκτός των δύο που εντός των ημερών θα δώσουν προαγωγικές, στους υπόλοιπους προτάθηκε, αντί να συμμετέχουν ως… guest stars, να ετοιμάσουν από ένα μικρό ατομικό πρόγραμμα ρεσιτάλ ο καθένας, ανάλογο των δυνατοτήτων τους (επιπέδου, σχολικών ή άλλων υποχρεώσεων, κλπ), από κομμάτια που είχαν διδαχθεί σχετικά πρόσφατα και θα έκαναν κέφι να παρουσιάσουν δημόσια.

Οι βασικοί μας στόχοι:
Κατ’ αρχήν, να εξαντλήσει ο καθένας τις δυνατότητές του στο πόσο καλά μπορεί να προετοιμάσει ένα ή περισσότερα κομμάτια και να ξεπεράσει τον εαυτό του. Ο ίδιος (και μοναδικός ουσιαστικός, ίσως) με αυτόν που βάζουμε όταν συμμετέχουμε σε εξετάσεις, διαγωνισμούς, κλπ. Ένας στόχος που είχε επιτευχθεί ήδη στο ακέραιο, αρκετές μέρες πριν το Ροδάνι, από όλους.
Επίσης, μία ακόμη ευκαιρία για να αποκτήσει ο καθένας πρόσθετη εμπειρία "δημόσιας έκθεσης", και μάλιστα σε έναν διαφορετικό από τους συνήθεις συναυλιακούς χώρους, ένα café-bar.
Τέλος, να περάσει καλά ο καθένας, κάνοντας αυτό που αγαπάει και, μοιραζόμενος την αγάπη του αυτή, να καταφέρει να περάσουν καλά και οι ακροατές. Στόχος που επίσης επετεύχθη την Κυριακή το βράδυ στο ακέραιο!

Αφού, μεταξύ εκλογών και εξετάσεων (σχολικών, αγγλικών, γαλλικών, γερμανικών…) βρήκαμε την κατάλληλη ημερομηνία, φορτώσαμε τις κιθάρες μας και… ταξιδέψαμε στο Χαλάνδρι: στο πανέμορφο Ροδάνι της Δώρας. Η υπέροχη ατμόσφαιρά του βοήθησε κι αυτή, ώστε όλα τα παιδιά, μετά την άρτια προετοιμασία τους, να βγάλουν τον καλύτερο εαυτό τους και, μέσα από τις χορδές της κιθάρας τους, να χαρίσουν από ένα κομμάτι της ψυχής τους στους συγγενείς και φίλους που κατέκλυσαν το χώρο.


Εκτός από τις φωτογραφίες με το πρόγραμμα του καθενός ξεχωριστά που ακολουθούν (φωτογραφίες που και πάλι τράβηξε ο καλός μου φίλος Μάριος Ξυκομηνός), μπορείτε να δείτε και το βίντεο που τόσο ευγενικά ανέβασε η εφημερίδα ΘΕΣΗ στην ιστοσελίδα της.


ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΡΑΒΟΚΥΡΟΣ
Ανωνύμου: Ισπανική Σερενάτα - Ανωνύμου: Αν αντιληφθώ... - Α. Θωμόπουλου: Να μ’ αγαπάς


ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΥΡΙΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
J. Dowland: Η αγριάδα του Wilson - Ανωνύμου: Θλιμμένο τραγούδι - F. Carulli: Σπουδή Νο 30


ΔΗΜΗΤΡΗΣ-ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΚΩΣΤΑΣ
L. Mozzani: Feste Lariane - S. Papas: Malagueña


ΑΛΕΞΗΣ ΔΕΡΜΙΤΖΑΚΗΣ
F. Tárrega: Adelita


ΘΟΔΩΡΗΣ ΤΣΑΚΑΛΗΣ
Ανωνύμου: Chôro


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΕΜΠΕΛΑΣ
J. S. Bach: Bourrée (BWV 996)


ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΜΑΛΑΝΔΡΑΚΗΣ
F. Sor: Μινουέτο (από τη σονάτα έργο 22) - L. Brouwer: Σπουδή Νο 6 - Λαϊκή καταλάνικη μελωδία: Η διαθήκη της Αμέλια


ΗΡΩ ΚΕΡΑΜΕΙΔΑΚΗ
M. Carcassi: Σπουδή Νο 1 - J. S. Bach: Πρελούδιο για λαούτο (BWV 999) - F. Tárrega: Παβάνα


ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΟΥΡΙΤΣΑΣ
J. S. Bach: Πρελούδιο για λαούτο (BWV 998) - A. Yupanqui: Ο χορός του ερωτευμένου περιστεριού - G. Sanz: Canarios


Ο ΔΑΣΚΑΛΟΣ
J. Dowland: Τα μεσάνυχτα του κου Dowland - Μ. Χατζιδάκι: Το κονσέρτο - F. Tárrega: Lagrima - L. Brouwer: Χορός του Altiplano



Επόμενο ραντεβού, ΟΛΩΝ των μαθητών μου, το βραδάκι της Δευτέρας 25 Ιουνίου, στο Πολιτιστικό Κέντρο της Λυκόβρυσης.